Ortodonti (tel tedavisi), dişlerdeki çapraşıklıkların tedavisi yanında alt-üst çenelerin birbirleriyle ve yüzle olan genel ilişkisini düzeltmeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir.
Hareketli apereyler: Ortodonti tedavisi için basit diş çapraşıklıklarını düzeltmek için hastanın takıp çıkarabildiği hareketli apereyler uygulanabilir. Büyüme dönemindeki çocuklarda, çenelerin gelişimi ile ilgili yönlendirme yapan çocukların takıp çıkarabildiği apareyler uygulanabilir. Bu tarz apereyler ileride yapılması muhtemel çene ameliyatlarını çok basit şekilde çözebilmektedir. Daha kompleks çapraşıklıklar invisalign gibi sistemler kullanılarak takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar yardımıyla düzeltilebilmektedir.
Sabit apereyler: Hastanın takıp çıkaramadığı diş yüzeyine yapıştırılan braket adı verilen ve bunların içinden geçen tellerden oluşan sistemdir. Bu braketlerın metal değil de diş renginde olması sayesinde estetik sorun büyük ölçüde azaltılmış olur.
Cerrahi yöntem: Büyümesini tamamlamış bireylerde ortodonti tedavisi çözüm olmadığı durumlarda yapılan çene ameliyatlarıdır. (ortognatik cerrahi)
Şeffaf Diş Teli Nedir?
Günde 20-22 saat takılan, her hastaya özel üretilen ve ortodontik hareket yaparak dişlerin yerlerini değiştirip daha düzgün sıralanmalarını sağlayan şeffaf plaklardır.
Kimlere uygulanabilir?
Doğru teşhis ve muayene ile, estetik olarak dişlerindeki çapraşıklıklardan rahatsız olan hastalara, ortodontik tedaviye ihtiyacı olan hastalarda, bazı durumlarda normal tel tedavisi yerine bile kullanılabilir.
Plak tedavisinde ne düzeyde bir başarı beklenebilir, etkileyen faktörler
Hasta faktörü çok önemlidir, çünkü tamamen hastanın kendi kontrolünde ilerlediği bir tedavidir. Ortalama 10-15 günde bir bir sonraki plağa geçilir ve bu sayede dişler hareket eder. Bu plaklar günde 20-22 saat kullanılmalıdır ki etki mekanizması çalışabilsin.
Şeffaf Diş Teli Tedavisi klinik aşamaları nelerdir ve bu aşamalarda neler yapılır.
İlk aşama teşhis için röntgen ve ağız içi muayene yapılır. Karar verildikten sonra ölçü ve ağız içi fotoğraflar çekilir. Aligner plaklar geldikten sonra ağız içi ve diş yüzeyi ayarlamalar yapıldıktan sonra nasıl kullanılacağı ve aşamalar konuşulur. Buna paralel hasta hekimi ile her aşamada iletişimde kalarak tedaviye kendisi devam eder.
Plak tedavisi ağrılı mıdır?
Her plak değişiminde dişler hareket ettiği için ilk birkaç gün ağrı olabilir.
Süre
Teşhise bağlı olarak değişir. Ortalama 2 ile 18 ay arasında değişmektedir.
Citydent’de tedavi ve plak hazırlama süreleri (marka bazlı)
Orthero 3 gün ile 10 gün
Invisalign min 6 hafta
Plak sonrası tedavi süreleri bu süreleri etkileyen faktörler
Hastanın doğru kullanımı ve dişlerin etrafındaki kemiğin kalitesi
Spee eğrisi, ağız içindeki dişlerin doğal bir eğri veya kavis oluşturan bir anatomik özelliğini ifade eder. Bu eğri, özellikle alt çenedeki arka dişlerin konumunu tanımlar. Spee eğrisi, bir kişinin alt çenesindeki dişlerin üst çenedeki dişlere uygun bir şekilde oturmasını sağlayan önemli bir yapısal özelliktir.
Spee eğrisi, birçok kişinin alt çene dişlerinin üst çene dişlerine oturmasını kolaylaştırır ve çiğneme işlevini daha etkili hale getirir. Bununla birlikte, bazı durumlarda Spee eğrisi anormal veya aşırı olabilir, bu da çiğneme problemlerine veya dişler arasındaki dengesizliğe neden olabilir. Bu tür durumlarda, diş hekimleri veya ortodontistler Spee eğrisini düzeltebilmek için uygun tedaviler önerebilirler.
Özetlemek gerekirse, Spee eğrisi ağız içindeki dişlerin düzenlemesini ve alt çene dişlerinin üst çene dişlerine uygun bir şekilde oturmasını tanımlayan bir eğridir. Bu eğri, çiğneme işlevini destekler ve ağız sağlığını korumak için önemlidir.
Hekimin verdiği apereyler hekimin belirttiği süreler kadar mutlaka kullanılmalı ve randevulara sadık kalınmalıdır.
Ağız hijyenine maksimum dikkat edilmesi gerekmektedir. Hekimin belirttiği şekilde ve sıkılıkta fırçalama yapılmazsa braketlerin etrafında beyaz lekelenmelerle beraber çürüklerin çok kolay oluşabileceği unutulmamalıdır.
Ağız hijyenini arttırmak için ağız duşu (oxyjet) kullanılmalıdır. Evde değilseniz diş ipi ya da arayüz fırçası kullanılmalıdır.
Sert gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı ufak parçalar halinde yenmelidir.
Ortodonti tedavisi sonrası dişlerin eski çapraşık haline dönmemesi için tedavi bitiminden sonra hekimin belirttiği süre boyunca bazı pekiştirme apereyleri kullanılmalıdır.
Çocuk ve erişkin her yaştaki bireye uygulanabilir.
Henüz sorun oluşmamış ya da yeni oluşmaya başlamış büyüme çağındaki çocuklarda sorun oluşmaması için önleyici olarak yapılabilir. Gelişme çağı tamamlanmadan yapılan tedaviler ileride olması muhtemel çene ameliyatlarını engeller.
Dişlerin birbiri üzerine bindiği, çok aralıklı olduğu, fırlak olduğu, dudakların kapanmadığı, alt-üst dişlerin birbirlerine değmediği, çenelerin çok ileride veya geride olduğu vb. durumlarda uygulanabilir.
İlk seans röntgen analizleri yapılarak , fotoğraf ve ölçüler alınır.
Hareketli tedavi yapılacaksa hazırlanmış olan aperey ağıza takılır. Sabit tedavi yapılacaksa braketler ve teller takılır.
Rutin kontrollerle tedaviye devam edilir.
Ortodonti tedavi süresi 4 aydan 4 yıla kadar değişebilmekte ortalama 2 yıl sürmektedir.
Ortalama 4 haftada bir kez hastanın rutin kontrole gelmesi gerekmektedir.
Ortodonti tedavi sonunda kendi doğal dişleriniz ağızda kalmış olur.
Estetik görüntünün düzelmesi kendinizi psikolojik olarak iyi hissetmenizi sağlar
Estetiğin yanında çapraşıklıkların neden olduğu çürük, dişeti sorunu gibi sorunların önüne geçilmiş olur.
Daha iyi bir çiğneme sayesinde çene eklemi , baş-boyun ağrıları sorunları azalır ve sindirim sistemi sorunlarının önüne geçilir.
Tedavi süresinin genel olarak uzun olması .
Tellerin dışarıdan bakıldığında görulmesi (porselen diş braketleri bu sorun azaltılmıştır)
Dijital panaromik ve sefalometrik rontgenlerin ayrıntılı analizi , modellerin analizi, kontroller sırasında fotoğraflama ve fotoğrafların arşivlenmesi.